Szakács
szakiskolai képzés
A képzésbe történő belépés feltételei
Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség.
Foglalkozásegészségügyi alkalmassági vizsgálat szükséges.
Pályaalkalmassági vizsgálat szükséges.
Sajátos nevelési igény megállapítása, érvényes szakértői vélemény alapján. Kizárólag integráltan oktatható sajátos nevelési igényű tanulók részére.
A képzésről
4 évfolyamos képzés.
A szakma azonosító száma: 4 1013 23 05
Turizmus-vendéglátás ágazat
Az enyhe értelmi fogyatékos tanulók szakiskolai szakmai oktatását megelőzi a szakiskola kötelező előkészítő évfolyama.
A tanulmányi területen oktatott idegen nyelv az angol.
A tanulmányi területre hallási fogyatékos (nagyothalló), enyhe értelmi fogyatékos, beszédfogyatékos, autizmus spektrum zavarral küzdő, egyéb pszichés fejlődési zavarral (súlyos tanulási, figyelem-vagy magatartásszabályozási zavarral) küzdő, halmozottan fogyatékos tanulók is jelentkezhetnek.
Szakmai képzés
A 9. évfolyamtól ágazati alapvizsgára való felkészítés történik. A tanuló betekintést nyer a cukrász, szakács, vendégtéri és turisztikai szakmák tevékenységébe. Megkülönbözteti, felhasználás előtt alkalmassá teszi, előkészíti a termékkészítéshez a nyersanyagokat, ügyel a minőségükre. Kiválasztja a munkafolyamatokhoz szükséges eszközöket, gépeket, kézi szerszámokat, berendezéseket. A cukrászati termékkészítés során, tésztákat gyúr, kever, habot ver, kinyújtja, darabolja, kikeni, nyomózsákkal alakítja, megsüti, betölti, díszíti a termékeket. Az ételkészítés során, főz, párol, pirít, grillez, süt zárt térben és bő zsiradékban, kialakítja a termékek ízét, állagát, megjelenését. A vendégtérben éttermi alapterítést végez, a vendég előtt desszerteket, salátákat, alkoholmenetes kevert italokat készít. Megkülönbözteti a szálláshelytípusokat, a régió turisztikai szolgáltatóit, ajánlja a vendégeknek a saját turisztikai régióját, természeti adottságait. Fogadja a vendéget, ismerteti, felszolgálja a rendelkezésre álló ételeket és italokat. Munkatevékenysége során betartja a munkabiztonsági, egészségvédelmi, higiéniai és környezetvédelmi szabályokat, előírásokat. Az üzleti érintkezés szabályai szerint kommunikál a munkatársaival, a vendégekkel, betartja, a viselkedési szabályokat, elfogadja a különböző nemzeti kultúrák sajátosságait. Feladataihoz munkája során szövegszerkesztő és táblázatkezelő programokat használ, szakmai információ gyűjtéshez a világhálón tájékozódik és hagyományos információs forrásokat felhasznál.