Cukrász
szakiskolai képzés
A képzésbe történő belépés feltételei
Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség.
Foglalkozásegészségügyi alkalmassági vizsgálat szükséges.
Pályaalkalmassági vizsgálat: szükséges.
Sajátos nevelési igény megállapítása, érvényes szakértői vélemény alapján. Kizárólag integráltan oktatható sajátos nevelési igényű tanulók részére.
A képzésről
4 évfolyamos képzés.
Szakma azonosító száma: 4 1013 23 01
Turizmus-vendéglátás ágazat
Az enyhe értelmi fogyatékos tanulók szakiskolai szakmai oktatását megelőzi a szakiskola kötelező előkészítő évfolyama.
A tanulmányi területen oktatott idegen nyelv az angol.
A tanulmányi területre hallási fogyatékos (nagyothalló), enyhe értelmi fogyatékos, beszédfogyatékos, autizmus spektrum zavarral küzdő, egyéb pszichés fejlődési zavarral (súlyos tanulási, figyelem-vagy magatartásszabályozási zavarral) küzdő, halmozottan fogyatékos tanulók is jelentkezhetnek.
Cukrász képzés munkaterülete
A cukrász szaktudásának köszönhetően cukrászsüteményeket, fagylaltokat, bonbonokat, alkalmi díszmunkákat készít. Célja, olyan cukrásztermék létrehozása, amely megjelenésében, alapanyag-felhasználásában és ízében is a legmagasabb minőséget prezentálja. Alkotómunkája során szem előtt tartja a megrendelők igényeit, a cukrászati trendeket, új technológiai megoldásokat és a változatos, innovatív módszereket. Tudatos szakemberként számítja ki a hozzávalók mennyiségét, árurendelést, készletgazdálkodást végez, számításaihoz szoftvereket használ. Szakszerűen használja a cukrászati munkaeszközöket, gépeket, berendezéseket. Betartja a munkavédelmi, a környezetvédelmi, higiéniai, élelmiszer-biztonsági előírásokat. Csapatmunkában dolgozik és együttműködik a szakmai munkában résztvevőkkel. Folyamatosan képzi magát, figyelemmel követi a világhálón, a továbbképzéseken az új megoldásokat. Idegen nyelvű szakmai anyagokat olvas alapszinten, törekszik a nemzetközi trendek megismerésére.